9.1.19
חברים וחברות שלום,
מיד עם סיום השביתה הודיעה הנהלת המכללה על הארכת הסמסטר בשבועיים וזאת מבלי שהנושא סוכם עם הוועד ומבלי שיהיה סיכום ארצי או מקומי על שכר בגין השבועיים האלו.
הודעה נמהרת זו יצרה ציפיה אשר בסופו של דבר לא התממשה.
במהלך השבועות האחרונים נערכו מספר דיונים לגבי מכללת עזריאלי להנדסה ובחסות בית הדין לעבודה בירושלים בנוגע להחזר ימי הוראה והשכר בגינם. המשמעות של הדיון הזה היתה רוחבית. כלומר, ההצעות שניתנו ע"י מכללת עזריאלי היו על דעת כלל הארגונים החברים במועצה המתאמת וההצעות הנגדיות שניתנו ע"י האוצר היו עבור כלל המכללות.
לאור התמהמהות הדיונים בבית הדין לעבודה, התלבטנו כאן בארגון הסגל בספיר, האם לחכות עוד ועוד עד אשר יוכרע הדיון בבית הדין. התמונה שהוצגה לנו (ועדין מוצגת בכל דיון ודיון) היא שהאוצר מעורב בכל פרט ובכל הסכם וללא אישורו הישיר לא ניתן לסכם דברים. לפיכך, כל עוד הדיון בבית הדין התמשך ללא הכרעה, לא היה באפשרותנו להגיע לסיכום עם הנהלת המכללה בנושא החזר שכר כלשהו.
ביום ראשון קבע בית הדין מתווה (לחצו כאן) לסיום הדיון הנוכחי בנושא גובה השכר עבור השיעורים שיוחזרו שאומר: יוחזרו 50% מהשכר עבור השיעורים שיוחזרו ולאחר מכן ניתן להגיש בקשת צד חדשה של כל איש סגל בנפרד (!) או לפנות לבוררות וזאת לצורך קביעת גובה השכר הראוי על עבודת המרצים בזמן השביתה (עבור המחקר, למשל) וכן, קביעת השכר הראוי עבור השלמת השיעורים. המשמעות של הגשת בקשת צד היא פתיחה בהליך משפטי חדש שצפוי להיארך חודשים רבים והפנייה לבוררות נדחתה מכל וכל על ידי האוצר. בכך גזר בית הדין על המועצה להכריע האם המרצים מוכנים להחזיר שיעורים תמורת 50% מהשכר. ההצעה לא התקבלה ע"י מכללת עזריאלי ובתיאום עם המכללות החברות במועצה (לחצו כאן).
ללא קשר לדיון בבית הדין, נפגשנו ביום שני עם הנהלת המכללה לדיון ראשון בהסכם המקומי בנוכחות עו"ד מירב הלוי, הממונה על יחסי עבודה במשרד העבודה והרווחה. בפגישה ניסינו להגיע לסיכום עבורנו כאן במכללת ספיר כאשר נתקלנו שוב בקביעה חד משמעית מהנהלת המכללה ומעוה"ד מירב הלוי שללא אישור ישיר של נציגי האוצר לא יאושר שכר על השלמת השיעורים מעבר למתווה שהוצע בבית הדין לעבודה. בנוסף הובהר לנו כי המשמעות של סיכום בנושא הזה היא רוחבית ואין להנהלת המכללה גמישות לקבל החלטה שתהיה שונה מכלל המכללות. על אף שמטרת ההתכנסות הייתה המו"מ המקומי על ההסכם ומכיוון שבפגישה נכחו רוברט ומירב הלוי, עשינו מאמצים למצוא נקודות של פשרה וסיכום אפשריים לגבי גובה השכר עבור החזרת השיעורים. לאחר דיון פנימי ספוקלטיבי וארוך לגבי מאוויו של האוצר והערכת 'גבולות הגזרה', נעשה כאמור ניסיון לפנות לנציגי האוצר בהצעה לקיים הליך של בוררות בנושא החזר השכר, אולם הניסיון לא צלח.
וכך, כאשר יום קודם לכן מוצה הנושא בבית הדין, השעה לקראת ערב ואנו אחרי פגישה בת 3 שעות, התקשורת עם נציגי האוצר מצד אחד, ועם חברי המועצה מצד שני אינה ישירה, ומופעל לחץ אדיר לקבל החלטה, לא ניתן היה להגיע לתוצאה טובה יותר.
משהוחלט שלא להאריך את הסמסטר עבור המרצים במינוי, הוחלט גם על אי הארכה למרצים שאינם במינוי. האוצר דבק בעיקרון שכל דיון בנושא השבת שכר יהיה חלק מדיון על הסכם כולל וסעיף שכזה משמעותו סעיף 'סוגר הסכם'. לאור הנסיבות לא התאפשר לקיים דיון ולהגיע להסכמות בנושא, ולכן נקבע סיום הסמסטר בהתאם להנחיה חד צדדית מהאוצר.
אנו מבקשים להבהיר, היענות לתשלום חלקי מהשכר עבור החזרת השיעורים לא הייתה ראויה לטעמנו ואנו כארגון עובדים לא רואים לנכון לחתום על התחייבות כזו בשמכם. שבתנו ע"פ חוק. זכותם של המעסיקים לא לשלם לנו שכר אולם אין ביכולתם לכפות עלינו שכר שאינו ראוי.
הנימוקים לדחיית הצעות האוצר לתשלום חלקי עמדו על האפליה הברורה שנעשתה כלפינו ביחס לסגל הבכיר והסגל הזוטר באוניברסיטאות, שקיבלו בתום כל שביתה שאליה יצאו בעשר השנים האחרונות את מלוא שכרם (!). בהמשך לקו מחשבה זה, סברנו כי קבלת הצעת האוצר תקבע תקדים מסוכן לשנים רבות קדימה. בנוסף סברנו גם כי עצם האפליה מקבעת את תדמיתן של המכללות ואת ההשכלה הנרכשת בהן כנחותה מזאת של האוניברסיטאות. דחייתה של תמונה זו הייתה אחד מיעדיה של השביתה שלנו ושל עמידתנו ביחד בכל תלאותיה.
על עמדתה של הנהלת ספיר בסוגיה כאובה זו נוכל לומר כי מחד ההנהלה לא הראתה כל מאמץ להילחם מול משרד האוצר ולייצר תקדים לטובתנו. הם פשוט קבלו כל תכתיב של האוצר ככזה. מאידך, ידיה כבולות על ידי הוראות האוצר לשלם רק את התעריף שנקבע על ידי האוצר.
ובהמשך להודעת המכללה שנמסרה אתמול אנו מבקשים להבהיר כי לא מצופה מהמרצים להתנדב וללמד ללא תמורה.
למכתב מטעם המועצה הארצית בנושא זה לחצו כאן.
וכעת, משנקבע מועד לסיום לסמסטר, ועם תאריך יעד לחתימה על הסכם, פנינו למשא ומתן המקומי. בנושא הזה נשלח בהמשך מייל מפורט בימים הקרובים.
ועד הסגל האקדמי
——————————————————————————————————————————————–
עדכון מיום שני 17 דצמבר 2018:
שלום לכולם,
היום התקיים דיון בבית הדין האזורי לעבודה בירושלים, בפני נשיא בית הדין, כב' השופט אייל אברהמי.
בדיון נכחו חברי הוועד הבכיר של עזריאלי – המכללה האקדמית להנדסה ירושלים, נציגי כוח לעובדים, נציגי המועצה המתאמת, נשיאת ומנכ"ל המכללה, ונציגי הממונה על השכר באוצר.
עיקר זמן הדיון הוקדש לנושא גובה ההחזר בגין ההשלמה של חומר שהוחסר בזמן השביתה. השופט הדגיש בדבריו שלמרות שנושא ההשלמה אינו נושא מהותי, במובן שלא הוא היה סיבת השביתה, הרי שהוא רואה בו נושא חשוב, ושהוא מצפה לפתרון משביע רצון שלו במקביל ובמשולב עם ההתקדמות בפתרון הבעיות המהותיות שהובילו לשביתה, וחתימה על הסכם קיבוצי חדש. השופט טרח לציין במפורש שהוא רואה בטיפול בבעיית השלמת החומר בשביתה שהיתה בשנה שעברה במכללה האקדמית תל-אביב יפו, כישלון של כל הגורמים הבאים: האוצר, הנהלת המכללה דאז, והסטודנטים שלא קבלו השלמות.
כפי שתוכלו לראות מפרוטוקול הדיון שמצורף כאן, השופט פועל נמרצות כדי לקדם את המשא ומתן ואת נושא השלמת החומר. לשם כך נקבעו שתי ישיבות נוספות של בית הדין (בעוד שבוע ובעוד שבועיים). עד למועד הישיבה השניה של בית הדין אמורים הצדדים לקיים 4 פגישות משא ומתן בתיווכה של עורכת הדין מרב הלוי, שבמסגרתן הם אמורים, בין היתר, גם לנסות ולפתור בהידברות ישירה ביניהם את המחלוקת על גובה ההחזר בגין ההשלמות. השופט הזכיר את האפשרות שישקול להתערב בעניין במידה והצדדים לא יצליחו במשימה זו.
בברכה
הנהלת המועצה המתאמת